< Terug naar nieuws

Algemene en bijzondere begraafplaatsen

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags

Wij kennen in Nederland 2 soorten begraafplaatsen, algemene en bijzondere begraafplaatsen. De algemene begraafplaatsen hebben daarbij de overhand. Bijna ieder dorp of stad heeft wel een Algemene begraafplaats. Eenieder die dat wil kan daar begraven worden. In veel gevallen staan deze begraafplaatsen onder beheer van de gemeente. Wij kennen ook bijzondere begraafplaatsen. Dit zijn begraafplaatsen die vaak onder beheer staan van een stichting of van een gemeenschap. Ook kan een dergelijke begraafplaats in privébezit zijn of denk aan een Joodse begraafplaats of Katholieke begraafplaats.

Twente kent wel een heel bijzondere begraafplaats. Deze is te vinden in Glane. Dit dorpje is bij vele miljoenen mensen over de gehele wereld bekend, namelijk bij de Syrische-Orthodoxe Christenen. In de jaren zeventig kwamen veel Orthodoxe Christenen naar West-Europa. In 1981 kocht de Syrische gemeenschap het verlaten en vervallen St. Olafsklooster. In 1984 werd het geheel gerenoveerde klooster ingewijd onder de naam St. Ephrem. Nog voor de inwijding werd er bij het klooster een groot terrein ingericht tot begraafplaats. Praktisch iedere gelovige wil op deze kloosterbegraafplaats worden begraven. Dit ook om dat deze begraafplaats de enige Syrische-Orthodoxe begraafplaats is van geheel West- en Midden-Europa. Lopend langs de zeer mooie en bijzondere grafmonumenten, lezen we plaatsnamen als Berlijn, Parijs, Kopenhagen en Amsterdam. Voor een begrafenis komen familieleden over uit Syrië, Turkije, Amerika en geheel Europa.

Toen de bovengrondse begraafplaats bij het klooster vrijwel vol was en het aantal begrafenissen jaarlijks toenam, besloot men tot de bouw van een groot ondergronds complex.  Dit zou duizend grafkamers gaan tellen met daarin plaats voor telkens vier kisten. De nieuwe begraafplaats werd zo een van de grootste grafkeldercomplexen van Europa. Zo heeft deze bijzondere begraafplaats een heel eigen karakter. En fijn dat hier de Syrische Orthodoxe gemeenschap een plaats heeft kunnen krijgen die met eerbied kan worden betreden. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen In Glane.

Ook binnen deze gemeenschap is begraven heel belangrijk. De eeuwige rust te geven en te bewaren.  Van heel vroeger was dat in Nederland ook zo. Begraven en de eeuwige rust. Vandaag gaat men meer over naar een keuze, begraven of cremeren. Vaak is dat na overlijden nog niet geheel duidelijk. Voor veel mensen staat het vast, maar voor heel veel mensen ook niet. Men wil nog steeds de dood voor zich uitschuiven. Maar doodgaan is nog steeds de enige zekerheid van het leven, want dood gaan we allemaal. Daarom is het verstandig om bij leven daarover na te denken. Wat wil ik wel en wat wil ik niet. Laat zo’n kijkje na de dood, doodgewoon zijn. Een keuze hierin maken is best moeilijk, maar u kunt zich daarin laten adviseren.

Nijkamp Uitvaartzorg kan u daarbij helpen. U kunt met een van onze uitvaarverzorgers een gesprek aanvragen zodat uw keuze, een keuze zal zijn voor u.

Wilt een advies, neem dan contact met Nijkamp Uitvaartzorg op via telefoonnummer 0547-384008 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl

Bron: Klooster St. Ephrem Glane