< Terug naar nieuws

Bijzondere Begraafplaatsen

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags ,

De vakantie van 2021 is weer voorbij. Velen van ons zijn er even tussen uit geweest. Wat toch wel moeilijk is in deze Corona tijd. Naar de zon of gewoon op zoek naar iets bijzonders. Het voelt vreemd om een begraafplaats een bijzondere bezienswaardigheid te noemen. Toch zijn er een aantal begraafplaatsen die je zeker gezien moet hebben. Omdat er bijvoorbeeld bijzondere grafstenen te zien zijn of beroemde mensen liggen begraven. Er zijn er velen in Europa en ook daar buiten. Ik houd het even binnen Europa.
In de lagune van Venetië in Italië liggen verschillende eilanden zoals het kleurrijke Burano en het glasblazerseiland Murano. Vanaf Venetië kun je ook het eiland San Michele bezoeken. Het eiland ligt slechts 400 meter van de stad Venetië vandaan, maar is een wereld van verschil. Letterlijk, want dit is het eiland van de doden. De Franse Napoleon veranderde dit eiland in 1807 in een begraafplaats. Nog steeds worden de doden door speciale gondola’s naar het eiland gebracht. Bekende personen die op deze begraafplaats liggen zijn componist Igor Stravinsky, wetenschapper Christian Doppler (van het Doppler effect) en dichter Ezra Pound. De kerk op het eiland – Chiesa di San Michele – is bovendien de oudste renaissance kerk in Italië.

Nog een in de categorie bijzondere begraafplaatsen. Père Lachaise in Parijs is een van de meest beroemde begraafplaatsen. Eigenlijk niet eens zozeer vanwege de graven, maar vanwege de mensen die hier begraven liggen. Tientallen beroemdheden hebben hier hun laatste rustplaats. Wie liggen hier zoal? De Nederlandse schilder Karel Appel. De Poolse componist Frédéric Chopin. De Franse toneelschrijver Molière en de zangeres Édith Piaf. De Amerikaanse zanger Jim Morrison. Zijn graf wordt dagelijks bezocht door jongeren die even een jointje bij het graf komen roken.

In ons eigen land kennen we in Amstelveen Zorgvlied. Deze prachtige begraafplaats is geheel ontworpen, door tuinarchitect Jan David Zocher, en gebouwd in de Engelse landschapsstijl. Op deze begraafplaats kan je graven vinden van een aantal bekende mensen, zoals zangeres Martine Bijl, feministe Anneke van Baal, de oprichter van het homocafé Manfred Langer en ook het grafmonument van familie Carré.
De oudste begraafplaats in Nederland is de algemene begraafplaats in Muiderberg. Sinds 1796 wordt hier al begraven en dan kan je vast wel bedenken dat er hier prachtige graven staan. De meeste graven zijn nog voorzien van een zerk, dat een prachtig beeld geeft van een kerkvloer. Daarnaast is dit de meest indrukwekkende Hoogduitse Joodse begraafplaats.

Op deze Joodse begraafplaats zijn ongeveer 45.000 mensen begraven. Op het terrein bevinden zich onder andere een monument voor de slachtoffers van de Holocaust en een Metaheerhuis. (Hierover een volgende keer meer.) Men vind hier de graven van Ellen Blazer, televisieredacteur en -regisseur Jaap van Meekeren, journalist en televisiemaker Max Tak, musicus, componist en journalist Marc de Hond, Nederlands tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker en speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Naast de Portugese begraafplaats in Oudekerk aan den Amstel is dit de oudste Joodse begraafplaats in Nederland.

Een andere topper van mooie begraafplaatsen is de Algemene Begraafplaats in Lochem. Deze groene gedenkplaats, wat complete rust uitstraalt, is aangelegd als een wandelpark. Al het groen dat je ziet als je op de begraafplaats loopt, wordt op hoog niveau onderhouden door de gemeente Lochem. Daarnaast is het park ook nog eens cultureel erfgoed.
In principe is de keuze voor een begraafplaats vrij en niet gebonden aan de gemeente waar men is geboren of overleden. Wel kan een begraafplaats nadere eisen stellen met betrekking tot toestemming, zoals inwoner van een gemeente of lid zijn van een kerkelijk genootschap.

In de Wet op de Lijkbezorging (1991) wordt gesproken over gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. Kiest u voor een specifieke begraafplaats, dan is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats van uw keuze.

Wilt u meer weten over begraafplaatsen, neem dan contact met Nijkamp Uitvaartzorg op via telefoonnummer 0547-384008 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl

Bron: Bijzondere Begraafplaatsen