< Terug naar nieuws

Maak kennis met.. Ans Tanke en Annie Westerveld

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags

Ans en Annie werken bij Nijkamp Uitvaartzorg als overledenenverzorgers en aulabeheerders. Annie in Eibergen, waar ze al ruim 20 jaar de aula onder haar hoede heeft. Ans in Enter waar ze, met een tussenpauze van een paar jaar, in totaal zes jaar bij Nijkamp Uitvaartzorg werkt. Beiden hebben een grote passie voor verzorging en een duidelijke visie op het werk: “We staan in dienst van de familie. Het draait om hen en niet wat wij willen of mooi vinden. We werken naar hun wensen en zoeken daarin ons plekje”.

Helpen en geruststellen
“Op de meest intieme momenten mogen wij er soms bij zijn, waarbij families ons heel veel toevertrouwen. Je bent op dat moment een vreemde, die op een heel emotioneel moment binnenkomt. Het is bijzonder dat je dan wat voor mensen mag betekenen”, vertellen ze. Beiden vinden het belangrijk om openheid te creëren over wat zij doen. Zo proberen de nabestaanden bijvoorbeeld te betrekken bij de verzorging van de overledene. Voor Ans en Annie is dat een kans om aan nabestaanden uit te leggen wat ze doen en waarom ze dat doen. “Je maakt contact met een familie en kunt ze ook geruststellen”, vertelt Annie. Achteraf horen ze vaak dat nabestaanden het fijn vonden om te helpen met het verzorgen van de overledene.

Bijzondere werktijden en mooie uitdagingen
Voor Ans en Annie kan het voorkomen dat ze ‘s nachts op pad moeten om een overledene te verzorgen. Werken op dat tijdstip ervaren zij als bijzonder: “‘s Nachts heb je alle tijd, alle aandacht en zijn er geen afleidingen. Wij zijn er, de nabestaanden zijn er en de overledene is het middelpunt”. In hun werk komen ze veel verschillende mensen tegen, waarbij ze telkens korte tijd nauw bij een familie betrokken zijn. Ans: “Mensen moeten zich prettig voelen bij wat ze doen. Ik vind het belangrijk dat ze dingen doen met hun hart, zodat ze daar ook later met een goed gevoel op terug kunnen kijken”. Wat ze daarnaast ook mee willen geven aan nabestaanden: “Als je ook maar enige twijfel hebt of je mee wil helpen, doe het dan. Je kunt altijd weglopen en de deur achter je dicht doen. Blijf jezelf, volg je gevoel en doe wat je graag wil. Geef het ons allemaal aan. Wij zijn ook maar hele gewone mensen.”

Kinderen
“Ik vind het mooi als er kinderen bij zijn”, vertelt Annie. “Kinderen zijn heel open en spontaan. Het is bijzonder om aan hen uit te leggen wat overlijden betekent. Zo zeg ik nooit dat de overledene slaapt, nee, hij of zij is overleden. Of ik vraag ze of ze weten wat het woord gecondoleerd betekent en ik leg hen dan uit dat je dat kan zien als het tegenovergestelde van gefeliciteerd”. Ans vult daarop aan dat het belangrijk is om met kinderen hierover te praten. “Wees open naar kinderen toe”, aldus Ans, “Het is niet eng, het is onbekend”.

Je doet het met elkaar
Door de combinatie van werkzaamheden als overledenenverzorger en aulabeheerder zijn Annie en Ans voor nabestaanden een vast gezicht in de periode naar de uitvaart toe. Dit is volgens hen ook de kracht van het werken bij een kleiner bedrijf als Nijkamp Uitvaartzorg. Bij een kleiner bedrijf werken maakt de lijnen ook kort, vertellen ze. “Je weet wat er aan de hand is. Je bent geen radertje in een grote organisatie, maar je doet het met elkaar”. Zo bellen ze bijvoorbeeld regelmatig met de uitvaartleider om deze op de hoogte te houden van wat zij doen en hoe dit is gegaan. Iedereen weet daardoor precies wat er wordt gedaan. Daarmee kunnen zij de nabestaanden zo goed mogelijk van dienst zijn. Annie en Ans: “Als de familie na een uitvaart tevreden is, dan zijn wij dat ook.”

Wil je eens in gesprek over wat Nijkamp Uitvaartzorg voor jou kan betekenen? Bel ons via telefoonnummer 0547 – 38 40 08 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl.