< Terug naar nieuws

Maak kennis met.. Ina Nijkamp-Wassink

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags

Ina is geboren in Ypelo, maar woont inmiddels alweer vele jaren in Enter. Samen met haar man Johan heeft ze Nijkamp Uitvaartzorg opgericht. Inmiddels al bijna 24 jaar geleden. Ze heeft drie, in haar eigen woorden, hele mondige dochters waar ze heel trots op is. In het bedrijf is Ina verantwoordelijk voor de boekhouding en vele kleinere taken daaromheen. Ze is daarnaast eindverantwoordelijke voor het bedrijf. Een taak die ze voorheen samen met Johan deelde, maar die ze na zijn overlijden alleen op zich heeft genomen.

Cijfers als de rode draad
“Eigenlijk heb ik altijd wel iets met cijfers gedaan. Ik heb een achtergrond als apothekersassistente en daarin was het altijd belangrijk om nauwkeurig te werken. In die tijd moest je in die baan ook veel rekenen. Hier heb ik in mijn huidige werk veel aan”, vertelt Ina. Nauwkeurigheid is volgens Ina belangrijk om vragen te voorkomen: “Ik ben een echte denker en een pietje precies”. Maar hoe kom je dan in de uitvaartbranche terecht? “Het uitvaartwezen trok Johan altijd al aan. Toen hij een vacature zag bij een uitvaartonderneming was voor hem de keuze snel gemaakt en maakte hij vanuit de marechaussee de overstap”.

Een eigen bedrijf
Na vijf jaar begon het bij Johan te kriebelen om voor zichzelf te beginnen en begon hij thuis met zijn eigen bedrijf. Ina pakte daarin over de loop van de tijd steeds meer taken op zich: “Op een gegeven moment wordt het zo druk dat je af en toe ook wat oppakt, maar dat werd steeds meer. Ik heb langzamerhand de boekhouding op me genomen. Een taak die, op dat moment, goed te combineren was met opgroeiende kinderen.” Jarenlang hebben Johan en Ina samen het bedrijf getrokken.

Achter de schermen
Daar waar Johan het gezicht naar buiten was, is Ina achter de schermen hard aan het werk. “Ik ben niet zo zichtbaar, maar dat hoort ook bij dit werk. We hadden een mooie duidelijke scheiding daarin. Dat werkt makkelijker samen. Hij deed het uitvaartgedeelte en ik meer het zakelijke gedeelte.” In een kleiner bedrijf is het belangrijk om van alle markten thuis te zijn, vertelt Ina. Zeker nu ze Johan niet meer aan haar zijde heeft. “Je kunt dingen niet helemaal loslaten, ook als je ze wel kan uitbesteden. Gelukkig heb ik een hele goede groep medewerkers om me heen die echt overal wat vanaf weten.”

Het zijn net mensen
“Mensen hebben soms niet in de gaten dat een uitvaartonderneming ook gewoon een bedrijf is. Je hebt personeel, in- en verkoop, financiën en panden. Ook een uitvaartonderneming moet je draaiende houden. Het zijn net mensen” In het bijzonder zijn roosters en bezetting belangrijke aspecten van het werk, vertelt Ina: “Er moet 24 uur per dag iemand beschikbaar zijn”. Ina is trots op haar bedrijf en vindt het een mooi bedrijf om te werken. “De sfeer is goed. Ik voel me door mijn personeel echt gewaardeerd en voel met iedereen een goede klik. Ik doe het nog steeds met plezier. Iedereen doet ontzettend zijn of haar best om een uitvaart goed neer te zetten. Wat ik ook mooi vind is dat nieuwe medewerkers hele mooie, positieve veranderingen inzetten. Dat is heel inspirerend.”

Carpe diem
“Pluk de dag. Het hoeft niet altijd groots te zijn. In de kleine dingen kunnen gouden momentjes zitten”, vertelt Ina. Na het overlijden van Johan is dit motto voor Ina nog sterker gaan leven. “Het is mooi om te zien hoe het personeel met elkaar een weg heeft gevonden in de nieuwe situatie. Ze staan open voor elkaar en hebben allemaal hetzelfde doel”. Passie voor wat je doet is volgens Ina belangrijk, het is een soort roeping voor het vak die ze bij haar medewerkers ziet. “Ik vind het heel knap hoe het allemaal zijn weg heeft gevonden, want het was niet makkelijk. Maar we hebben dit met elkaar heel goed gedaan. Dit heb ik niet alleen gedaan, we hebben dit samen gedaan. Ik heb echt vertrouwen voor de toekomst. Als Johan mee zou kijken zou hij hier trots op zijn geweest.”

Wil je eens in gesprek over wat Nijkamp Uitvaartzorg voor jou kan betekenen? Bel ons via telefoonnummer 0547 – 38 40 08 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl.