< Terug naar nieuws

Maak kennis met.. Ton Nijenhuis

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags

Met ruim 30 jaar ervaring in de uitvaartbranche kent Ton het vak van uitvaartleider als geen ander. Hij is vader van twee kinderen en opa van drie kleinkinderen. Zelf verloor hij elf jaar geleden zijn vrouw, maar voor hem is ze er nog elke dag. In zijn werk helpen zijn eigen ervaringen met afscheid nemen in het bijdragen aan een waardig afscheid voor nabestaanden. Ton omschrijft zichzelf als een mensenmens en vindt het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen.

Openheid naar elkaar toe
“Ik probeer open te zijn naar mensen toe en hoop dat mensen dat ook naar mij toe willen zijn. Als je iets graag wil, zeg het. Als iets niet kan, om wat voor reden dan ook, zal ik het ook zeggen”. Open communiceren is volgens Ton ontzettend belangrijk in het regelen van een uitvaart. Al snapt hij ook dat het soms lastig is voor nabestaanden om te doen. Hij is immers een vreemde, aldus Ton, die ineens binnenkomt. “Mensen moeten ineens hun hele verhaal op tafel leggen. Dat is soms best moeilijk”. Maar hij gelooft dat openheid helpt en bijdraagt aan een waardig afscheid.

Samen op weg gaan
Ton vindt het belangrijk om samen met nabestaanden het proces in te gaan naar de uitvaart toe en hen hierin te begeleiden. “Je komt bij een familie thuis, waar vaak veel emotie is. Het is een zwarte put waar mensen in zitten. Ze zien de uitgang wel, maar weten niet hoe daar te komen. Samen met hen ga ik naar boven. Zo kunnen we langzaam eruit stappen en vanuit daar weer verder gaan”.

Met een goed gevoel terugkijken
Hij ziet grote meerwaarde in dat een uitvaartleider zowel de uitvaart regelt en uitvoert. “Daarmee is een uitvaartleider een stabiele factor in een roerige tijd”, zo vertelt Ton. Hij voelt zich gesteund door zijn collega’s van Nijkamp Uitvaartzorg; iedereen weet wat er speelt en wat er gedaan moet worden. “Als uitvaartleider kun je helpen om ideeën die niet worden uitgesproken of suggesties die je zelf hebt op tafel te leggen. Daardoor is het mogelijk om nabestaanden te laten zien dat er naar hen wordt geluisterd en er ruimte is voor hun wensen”. Hij hoopt dat mensen daardoor, ondanks het verdriet, ook terug kunnen krijgen op een periode van vertrouwen, elkaar in de waarde laten en warmte.

Een hart onder de riem
Door Nijkamp Uitvaartzorg wordt na een jaar naar de nabestaanden een kaartje gestuurd om hen een hart onder de riem te steken. Ton nam twee jaar geleden daartoe het initiatief. Iedere morgen kijkt Ton naar wie er een kaart verstuurd moet worden en zorgt ervoor dat deze op de post gaat. “We krijgen regelmatig reacties van mensen op het kaartje, ze reageren hier heel positief op. Juist in zulke periodes is het fijn om mensen een hart onder de riem te steken.”

Wil je eens in gesprek over wat Nijkamp Uitvaartzorg voor jou kan betekenen? Bel ons via telefoonnummer 0547 – 38 40 08 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl.