< Terug naar nieuws

Geschiedenis van de laatste eer

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags

Beste mensen,

In de komende weken wil Nijkamp Uitvaartzorg u wat meer gaan vertellen over het begraven. De herkomst en rituelen die door de eeuwen gebruikelijk zijn bij het begraven.

De oudste graven uit het verleden zijn de ons welbekende hunebedden die men tegen kan komen in Drenthe. Een hunebed was niet alleen een plaats om de dode te begraven maar ook een plek waaruit de dode opnieuw geboren kon worden. Het hunebed als plaats van wedergeboorte heeft eeuwenlang voortbestaan. Het hunebed was een plaats waar het Heilige en bovennatuurlijke werd ervaren en waar voorouders werden vereerd.

Dat doen wij in deze tijd nog steeds. Een bezoek aan een begraafplaats is eigenlijk een bezoek aan hen die zo dierbaar zijn geweest. We plaatsen een steen met daarop een naam. Omdat we niet willen vergeten wie hij/of zij was. Soms leggen we bloemen om te eren. Maar een dergelijk graf op een begraafplaats kan ook een plek zijn waar de overledene wacht op de opstanding. Zie het als een rustplaats tot men geroepen wordt voor het eeuwige leven. Dit geeft meteen weer dat er verschil is van begraafplaatsen.

Zo kennen we nu Algemene Begraafplaatsen en Bijzondere Begraafplaatsen.

De dag van de begrafenis was vroeger, en is sporadisch nu nog een dag van vroeg opstaan en grote bedrijvigheid. De buren waren al vroeg aan het sterfhuis om alles voor de gasten klaar te zetten. De keuken en de deel werden een beetje aangeveegd, maar het was niet passend om het hele huis schoon te maken. Men zetten stoelen klaar, welke bij de buren werden gehaald. In de beste kamer zat de familie in een kring bij elkaar om de condoleance in ontvangst te nemen. Een mooi ritueel daarbij is dat voordat men naar de begraafplaats ging de dode op de deel van b.v. de boerderij werd opgebaard. De kist werd op de grond of op twee stoelen geplaatst, precies onder het grote vierkante gat waardoor het hooi werd opgestoken, met de voeten naar de buitendeur. In Overijssel en Gelderland noemde men dit gat “De Liekspier”.

Hiermee werd meteen een belangrijk begrafenis ritueel eer aangedaan. De gasten konden afscheid nemen en dat noemde met het Liekbekieken.

Na het Liekbekieken ging met op weg naar de begraafplaats.

Een bezoek aan de oude begraafplaatsen is een tocht in het verleden. Zo ook de oude begraafplaats in Enter. Deze begraafplaats is zeker een bezoek waard.

Enter kende oorspronkelijk twee begraafplaatsen, aan de Julianastraat en de Disselsweg (RK). In die tijd vielen deze begraafplaatsen nog buiten de bebouwde kom van Enter. Deze begraafplaatsen werden geleidelijk omringd door bebouwing. Dit was voor de gemeente Wierden aanleiding om in 1932 de Algemene begraafplaats te verplaatsen naar de Weitakkersweg.

Wilt u nu meer weten over de mogelijkheden om te begraven neem dan contact op met een van onze medewerkers. Bel ons via telefoonnummer 0547 – 38 40 08 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl.

Bron: Geschiedenis van de laatste eer. Gemeente Wierden