< Terug naar nieuws

Zo kies je passende bloemen voor een uitvaart

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags ,

Rouwbloemen zijn de bloemen of het boeket dat tijdens de uitvaart op de kist of de opbaarplank en wade gepresenteerd wordt. Het komt vaak voor dat families de rouwbloemen zelf uitkiezen en een bloemist hiervoor regelen.

Soms vertellen bloemen wat je zelf niet kunt zeggen. Bij een uitvaart bijvoorbeeld, of tijdens een ander moment rondom het overlijden van iemand die je lief hebt. Maar welke bloemen kies je? Er zijn geen strenge regels voor, belangrijk is vooral dat het goed voelt. Misschien verwoorden ze een herinnering, of kies je de lievelingsbloem- of kleur van de overledene. Ook bijzonder: maak een keuze aan de hand van symboliek.

Eigenlijk is het geven van bloemen bij een uitvaart een oud gebruik. Maar men wilde dat deze bloemen blijvend konden zijn. Vaak ziet men nu de bloemen op maar 1 of 2 momenten tijdens de uitvaart. Na een crematie gaan vaak de bloemen mee naar huis en worden thuis of in de tuin neergelegd als herinnering. Na een begrafenis worden de bloemen op het graf gelegd tot dat er niets meer van over is. Vroeger werden bloemen gelegd een zogenaamde graftrommel. Deze trommels bleven dan staan op het graf.

Een graftrommel is een met een glasplaat afgesloten trommel die als grafgift op een graf wordt geplaatst. De trommels zijn vaak van metaal (ijzer, blik, koper, staal) maar ook exemplaren van beton en hout kwamen voor. In de trommel bevindt zich een krans met bladeren en bloemen waarvan de kleuren en symbolen vaak verwijzen naar de overleden persoon. Soms werd een graftrommel geplaatst bij wijze van grafsteen, maar vaak ook als een extra aandenken door anderen dan de familie.

De trommels werden ambachtelijk vervaardigd door een blikslager, koperslager of smid. Zoals aangegeven is de trommel meestal gevuld met een krans of tak van beschilderde zinken bladeren en bloemen van steengoed. Soms is een foto toegevoegd maar vaker is over de krans een wens aangebracht met behulp van aluminium letters die vastgezet zijn op een band. Graftrommels zijn gemiddeld 20 centimeter hoog en hebben een doorsnede die kan variëren van 10 tot 120 centimeter. Graftrommels werden in veel Europese landen vanaf circa 1870 tot ongeveer 1940 in groten getale geplaatst. Hoewel veel trommels inmiddels zijn verwijderd zijn ze toch nog wel aan te treffen. Op Nederlandse begraafplaatsen zijn er naar schatting 25.000 aanwezig geweest, in 2014 waren er daarvan nog zo’n 1.000 over.

Op de Algemene Begraafplaats van het Overijsselse Goor werden in 2007 nog ongeveer 35 exemplaren geteld. Bijna alle waren in ernstige staat van verval. Enkele vrijwilligers hebben de restauratie ervan ter hand genomen. Op de begraafplaats zijn ze nu in een voormalige aula te bezichtigen. Sinds 2008 worden er ook weer nieuw gemaakte graftrommels aangeboden.

Vandaag de dag geeft men ook graag bloemen met een symboliek. Bloemen die iets over de overledene zeggen of bloemen waar de overledene van hield. Deze bloemen bij een uitvaart worden steeds vaker door nabestaanden zelf uitgezocht. Allerlei voorwerpen die iets over de overledene zeggen kunnen daarin verwerkt worden. B.v. een hamer voor een timmerman of een hoefijzer voor iemand die van paarden hield. Bloemisten zullen daar ook naar vragen. Zo krijgt een bloemstuk ook de waarde die door de bloemen heen een overleden krijgt.

Zo krijgt de bloem en de kleur van het boeket een symboliek die bij de overledene past. Nijkamp Uitvaartzorg kan u daarbij adviseren.

Wilt u meer weten over rouwbloemen, neem dan contact met Nijkamp Uitvaartzorg op via telefoonnummer 0547-384008 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl

Bron: Museum van graftrommels