< Terug naar nieuws

Thanatopraxie (Balsemen)

Geplaatst op Categorieën Nijkamp UitvaartzorgTags

Het Engelse woord mummie is afgeleid van het Arabische woord mum, dat “was” betekend. Het Perzische woord mûmîya betekend pek. Naast loog, dat onder andere ook door de Egyptenaren werd gebruikt voor balseming, gebruikte men namelijk pek (bitumen) bij het mummificeren. Aan de meeste Egyptische mummies kan men dan ook zien met welke methode zij zijn gebalsemd: de met pek behandelde lichamen zijn volkomen zwart. U kent vast nog wel de zwarte trekzalf die in vroeger tijden werd gebruik om een open wond sneller te laten genezen. Ook hierin werd pek gebruikt. Pek heeft namelijk het voordeel dat het vuil afstoot zodat een wond sneller kon dichten.

Al heel snel spreekt men tegenwoordig van mummificeren wanneer het gaat om een methode om een vergankelijk lichaam voor langere tijd te kunnen bewaren. De woorden mummie en mummificeren zijn daardoor dan ook geheel ingeburgerd. Er zijn echter meer methoden om een lichaam voor langere tijd houdbaar te houden. Zo denkt men na over invriezen, roken en zelfs prepareren met alcohol of azijn. Maar de nieuwste methode is toch wel thanatopraxie. In feite zou men beter kunnen spreken van conserveren. Toen Evita Peron (Eva Duarte) op 26 juli 1952 aan leukemie overleed, ontving dokter Pedro Ara de opdracht haar onmiddellijk te balsemen. Ara verving eerst haar bloed door alcohol, daarna door glycerine. Twee weken lang lag Evita opgebaard en miljoenen Argentijnen namen van haar afscheid. Nog een jaar lang heeft hij tegen een beloning van 100.000,- dollar haar lichaam bijgewerkt.

Sinds 1994 werd er in Nederland gelobbyd om wettelijk toestemming te krijgen om thanatopraxie toe te passen. In alle landen om ons heen werd deze methode al toegestaan, doch in Nederland moest eerst een wetswijziging plaatsvinden van het verbod tot balseming uit 1955. Thanatopraxie is een methode die een overledene zo’n 10 dagen, of indien gewenst langer, in een goede conditie houdt zodat het een uitstel van begraven of cremeren binnen de wettelijke termijn mogelijk maakt. Voor het vervoer naar het buitenland is deze methode min of meer verplicht aangezien o.a. Amerika en Canada dit verplicht stellen op medische grondslag.

In feite is thanatopraxie een modern woord voor balsemen al is de praktische toepassing nu gebaseerd op de moderne chemie en anatomie.

Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor een koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar en reukloos te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart. De naam is afgeleid van de Griekse woorden voor de dood, θάνᾶτος (thanatos) en voor handeling, πρᾶξις (praxis). In tegenstelling tot bij balseming, is het dus niet de bedoeling om het lichaam langdurig te conserveren.

Bij thanatopraxie wordt het bloed uit de aderen voor een groot deel vervangen door een conserverend middel. De conserveringsvloeistof die het lichaam maximaal 10 dagen kan conserveren bestaat uit formaline (maximaal 0,5%) in combinatie met zouten en kleurstoffen om een zo natuurlijk mogelijke huidskleur te verkrijgen.

Wilt u meer weten over thanatopraxie, neem dan contact met Nijkamp Uitvaartzorg op via telefoonnummer 0547-384008 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl

Bron: Geschiedenis van de Laatste Eer